A+ R A-
28 Νοε

Νόμος για πετρελαιαγωγό-Κέρδος ή ζημιά για την τοπική κοινωνία

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

7 Ιουλίου 2011, κατατέθηκε στη Βουλή, Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις». 28 Ιουλίου 2011, ψηφίστηκε και έγινε ο αριθμ. 4001/2011 Νόμος του Κράτους.

Ο Νόμος αυτός, ο οποίος ισχύει από 22 Αύγουστου 2011, οπότε δημοσιεύτηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 179 Α), έχει τεράστιο ενδιαφέρον για όλο τον Έβρο και ιδιαίτερα για την Αλεξανδρούπολη γατί αφορά και το λιμάνι της. Περιλαμβάνει συνολικά 199 άρθρα τα περισσότερα των όποιων αναφέρονται σε θέματα της ΔΕΗ της ΡΑΕ και της ενσωμάτωσης στο Ελληνικό Δίκαιο, Κοινοτικών Οδηγιών για την ενέργεια. Έντεκα (11) από αυτά (165-175) αφορούν τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Να δούμε σε γενικές γραμμές τι λένε αυτά και τι διαφορές έχουν από το αρχικό Σχέδιο Νόμου που συντάχθηκε το Μάρτιο του 2009 και είχε τίτλο «Διαδρομή, εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» με 10 άρθρα.

 

  • Προστέθηκε ένα άρθρο (172), το οποίο προβλέπει ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση μέχρι δυο ετών και πρόστιμο τουλάχιστον πέντε χιλιάδων ευρώ) σε όποιους δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.
  • Για θέματα υποχρεώσεων ιδιοκτήτων ακίνητων, όπου θα περάσει το χερσαίο τμήμα του αγωγού, αποζημιώσεων κλπ προβλέπονται ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που είχαν καθοριστεί με τα άρθρα 4 και 5 του Ν.1929/1991 για τον αγωγό φυσικού αερίου και φυσικά οι διατάξεις των άρθρων 26 και 27 του Κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων (Ν.2882/2001)
  • Οι αποφάσεις για την αποζημίωση των δικαιούχων, ιδιοκτητών ακινήτων που θα διέρχεται ο αγωγός, δεν θα εκδίδονται από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ όπως προέβλεπε το αρχικό Σχέδιο Νόμου αλλά από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης .
  • Η εταιρεία του πετρελαιαγωγού θα μπορεί να χρησιμοποιεί εκτάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ Α και Β Βαθμού με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους πολίτες.
  • Η εταιρεία του πετρελαιαγωγού δεν θα κατασκευάσει δικό της λιμάνι (port facilities) για τις ανάγκες της, όπως προέβλεπε η πρώτη προμελέτη του έργου (ILF Consulting Engineers 2001) που είχε δοθεί στη Νομαρχία Έβρου, αλλά θα χρησιμοποιεί τις λιμενικές και κτιριακές εγκαταστάσεις του λιμανιού έναντι ευλόγου ανταλλάγματος .

***

Στην Ένωση Πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ, πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του τόπου μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν,. με αφορμή την επικείμενη, τότε, ανάληψη καθηκόντων από τους νέους Περιφερειακούς και Δημοτικούς άρχοντες, ανοίγαμε το διάλογο για την ανάπτυξη, την πορεία και την αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή μας. Διοργανώσαμε ανοιχτή συζήτηση (1-12-2010) με θέμα «Ανάπτυξη τώρα. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Έβρου» .

Αναφερθήκαμε εκτός των άλλων και στα έργα του Πετρελαιαγωγού και των Χρυσορυχείων, τα οποία σήμερα, είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Ζητούσαμε νηφάλιο διάλογο και για τα δυο προς όφελος του τόπου μας. Η στείρα άρνηση δεν ωφελεί. Το στείρο όχι βλάπτει τον τόπο.

Ο νόμος για τον πετρελαιαγωγό αυτό καταμαρτυρεί .Ίσως πληρώνουμε αμαρτίες του παρελθόντος. Όταν μετατρέπαμε το διάλογο σε διαμαρτυρία . Όταν διώχναμε από το τραπέζι της συζήτησης τους επίσημους συνομιλητές και καμαρώναμε γιατί αναγκάζαμε Υπουργούς σε φυγή .

Όπως δείχνουν τα πράγματα και τα δυο έργα οδεύουν προς υλοποίηση.

Πριν μερικά χρόνια, ορισμένοι, για να υποκλέψουν την ψήφο μας, μας έλεγαν ότι δεν θα γίνει τίποτα χωρίς εμάς και ότι θα τα επαναδιαπραγματευθούνε όλα. Σήμερα η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική..

 

Μήπως είναι πιο ωφέλιμο για τον τόπο μας να προχωρήσουν τα έργα αλλά με προτάσεις και διεκδικήσεις που θα καθοριστούν με διάλογο και νηφαλιότητα από πριν ;

 

 

 

 

Αλεξανδρούπολη     Νοέμβριος 2011

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πρόεδρος Ένωσης Πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ(εα)

Προσθήκη σχολίου

Security code ανανέωση

Loading

η είδηση της εβδομάδας

  • Τριτοκοσμική εικόνα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.Ντροπή!!!
    Τριτοκοσμική εικόνα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.Ντροπή!!! Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης λίγες ώρες πριν την ανατολή του 2012!!! Σας φαίνεται απίστευτο, γιατί τέτοιες εικόνες, μόνο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, ή σε κτίρια φαντασμάτων συναντάς. Και όμως σε αυτό το κτίριο εργάζονται υπάλληλοι και συναλλάσσονται πολίτες , σε μία ιδιαίτερη περιοχή της χώρας. Το χειρότερο, δεν βρίσκεται «χωμένο» σε κάποιο…